Dessverre oppstår det selvfølgelig en del skader på tak som skyldes feil i forbindelse med byggeprosessen. Hvis feilen oppdages i løpet av de første årene etter bygging vil slike feil ofte dekkes av garantien eller reklamasjonsretten. Utover denne perioden vil følgeskader vanligvis dekkes av forsikringen, men selve feilen på taket må huseier ofte betale selv.

Utfordringer med flate tak og vanskelig arkitektur

Det er flere årsaker til at det oppstår feil i forbindelse med en byggeprosess:

  • Ifølge noen kilder er det bare omtrent 30 % av skader som skyldes konkrete feil. Det betyr at dagens arkitektoniske løsninger og materialer dessverre også har en stor del av skylden. Noen går så langt som å mene at flate tak egentlig burde være forbudt i Norge. Poenget med dette argumentet er at flate tak er spesielt utsatte for eventuelle feil eller utettheter.
  • Samtidig er dessuten mange av de litt mer moderne løsningene mer ømfintlige med tanke på manglende vedlikehold. Når det er nedløpsrør inne i konstruksjonen er det for eksempel helt kritisk at disse er åpne, slik at det ikke samles vann på taket.

Det er ikke alltid byggeregler følges

Norge har detaljerte og gode byggeregler, og funksjonskrav til konstruksjoner. Det er likevel ikke alltid disse følges, enten grunnet slurv eller at standardene og reglene er vanskelige å følge. Det kan spesielt være mindre selskaper eller underleverandører som kan få utfordringer med mengder krav som hele tiden forandres, men store selskaper gjør selvfølgelig også feil.

Det er ikke meningen at alle boligeiere skal være eksperter på tak, men hvis man vil ha en ekstra sjekk av en ny bolig er det mulig å benytte en egen takstmann eller annen fagmann. Denne kan da gi en uhildet vurdering av statusen til taket, det er egentlig alt en boligeier kan gjøre uten å åpne konstruksjonen.